25 Kasım 2013 Pazartesi

Bilgi Nedir?

Bilgi Nedir?
“Bilgi kavramı, binlerce yıl önce, insanlığın evriminin temeli olmuştur.  Bilginin tartışılması Milattan Önce beşinci yüzyılda, felsefeci Sokrates’in bilginin sınırları sorusu ile başlamıştır. Başlangıçtaki yüzyıl boyunca bilgi; aletlere, süreçlere ve ürünlere uygulanmıştır. Bu da sanayi devrimini yaratmıştır. İkinci aşamasında, yani 1880’den başlayıp İkinci Dünya Savaşı ile biten dönemde, bilgi artık yeni anlamıyla işlere uygulanmaya başlamıştır. Son aşama İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra başlamış olup, bilginin kendisine uygulanmasıdır. Burada artık bilgi, son hızla üretimin en önemli faktörü hâline gelmekte, sermaye ve emek faktörlerini bir yana itmektedir.”[1]
Bilginin tanımı için Türk Dil Kurumu:
  • “ İnsan aklının erebileceği olgu, gerçek ve ilkelerin bütünü, bili, malumat
·        Öğrenme, araştırma veya gözlem yolu ile elde edilen gerçek, malumat, vukuf[2] şeklinde tanımlanmıştır. Bilgi tanımına ilişkin bir diğer yaklaşım da ‘güç’ kavramı olmuştur.
Gerçekten de geçmişten günümüze bakarsak, hayatta kalabilmek için bilgimiz gücümüz olmuştur. Sahip olduklarımız onun sayesinde, başarı sağlayabildiysek yine onun sayesinde olmuştur. Bilen kişi güçlü olmuş ve bilmeyene göre hayatını daha kaliteli idame ettirmiştir.

Kaynakça:
Altun, E.(2013). Gelişen Teknolojinin Belge Yönetimine Etkisi. Bitirme Tezi. s.1.
Tezimi yayımlamadığımdan, tezimi hazırlarken yararlandığım kaynakları aşağıda belirttim:


[1] Nezahat Güçlü ve Kseanela Sotirofski. “Bilgi Yönetimi”. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi.4(4):2006. s. 352-353.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder